Ga door naar content

De Kracht van Whole Foods: Wat Maakt Endurance?

Endurance bar naast sportschoen

“Het begint allemaal met goede voeding”.

Dat is het eerste wat we zeggen als we ons concept uitleggen. De kracht van onze functionele voeding ligt namelijk niet enkel in de supplementen, maar in de combinatie van supplementen met whole food ingrediënten als basis.

Whole foods zijn onbewerkte (“hele”) ingrediënten/producten zoals noten, dadels, kokos, cacao en haver. Het voordeel van whole foods is dat ze vol van smaak zijn, licht verteerbaar en rijk aan goed opneembare voedingsstoffen, vezels, vitaminen en mineralen. Tegelijkertijd zijn ze vrij van toegevoegde suikers, bindmiddelen en E-nummers zoals smaakversterkers, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Hierdoor zijn whole foods ideaal om je gezondheid te ondersteunen, je spieren en hersenen te voeden en geven ze je langdurige energie zonder pieken en crashes.

In dit blogartikel kijken we naar de ingrediënten van de Endurance om te achterhalen wat deze bite zo geschikt maakt vóór het sporten, als onderdeel van een energierijk ontbijt of om lange (nacht)diensten mee door te cruisen.

Welke Whole Foods zitten er in de Endurance bar?

Als we kijken naar de Endurance bar ingrediëntenlijst zien we de whole foods dadels, glutenvrije haver, amandelen en hazelnoten, Keltisch zeezout en Ceylon kaneelpoeder. De 80% pure chocolade is geen whole food, maar deze heeft wel waardevolle ingrediënten – daar kom ik later op terug.

Dubbelgevouwen Endurance bar in hand van vrolijke meid

Dadels – de meest complete zoetmaker

In al onze producten gebruiken wij biologische Dalia Sukkary dadels als zoetmaker. Met de karamelachtige smaak en zachte vlezige structuur is deze dadel bij uitstek geschikt om raw bars en rawnola mee te maken. Bovendien zitten ze vol vezels en zijn ze rijk aan kalium, calcium, magnesium en ijzer. Ze bevatten zelfs wat eiwitten en gezonde vetten, en daarmee zijn ze een veel completere en gezondere zoetmaker dan natuurlijke alternatieven zoals honing en ahornsiroop.

Wij gebruiken de biologische dadels van Yogi & Yousef. Dit prachtige bedrijf heeft alles in eigen beheer, vanaf de kweek en oogst in Saudi-Arabië tot de distributie en de verwerking tot onze dadelpasta hier in Nederland. En de zonnebloemolie die je op de ingrediëntenlijst ziet? Die zouden we zelf ook liever overslaan, maar er is een klein beetje olie nodig om te voorkomen dat de dadelpasta in de machine vast komt te zitten.

Glutenvrije haver – krachtvoer voor langdurige energie

Haver is natuurlijk een onmisbaar ingrediënt voor krachtvoer. Het zit namelijk vol complexe (of “langzame”) koolhydraten en vezels (11%!), wat ervoor zorgt dat het geleidelijk verteert en over lange tijd energie afgeeft.

Bovendien bestaat de helft van de vezels in haver uit “bètaglucanen”. Deze geven een verzadigd gevoel en dragen bij aan een gezonde bloedsuikerspiegel en een gebalanceerd cholesterolgehalte. Ze versterken ook het immuunsysteem zoals de bètaglucanen in onze paddenstoelextractenen dat doen. Bovendien zijn bètaglucanen “oplosbare vezels”. Samen met het resistente zetmeel in de haver voeden ze je darmflora met voedingsstoffen (“pre-biotica”).

Tot slot bevat haver ook een hoop eiwitten. Met 14 gram eiwitten per 100 gram bevat haver tot wel 2x(!) zoveel eiwitten als andere plantaardige eiwitbronnen zoals gekookte kikkererwten of zwarte bonen.

Haver is van nature glutenvrij, maar glutenvrije haver wordt tijdens de productie geïsoleerd zodat er ook geen gluten van andere graansoorten in terecht kunnen komen.

Amandelen & hazelnoten – complete sportvoeding

Amandelen zijn de noten met het hoogste eiwitgehalte - met 21 gram eiwitten per 100 gram zijn ze vergelijkbaar met kip en rundvlees. Daarnaast zitten ze vol met gezonde vetten en bevatten ze veel vitamine E en B2 en magnesium, mangaan en koper.

Hazelnoten hebben wat minder eiwitten, maar met 15% zijn ze nog steeds een uitstekende plantaardige eiwitbron. Daarnaast zitten ze ook vol goede vetten (waaronder omega 9 vetzuren) en zijn ze rijk aan vezels, vitamine B1, B6 en B9 (belangrijk voor energieproductie en zuurstoftransport), E en de mineralen mangaan, koper en magnesium.

Voor de amandel-hazelnootpasta die wij gebruiken zijn de noten in hun eigen vet geroosterd om ze meer smaak te geven. Vervolgens worden ze gemalen waardoor de vetten loskomen en de repen een smeuïge textuur krijgen.

Ceylon kaneel – reguleer je bloedsuikerspiegel

Ceylon kaneel, ook wel “echte kaneel” genoemd, heeft een milde, warme kaneelsmaak. Kaneel zit vol antioxidanten en heeft bovendien een stabiliserend effect op je bloedsuikerspiegel – het kan namelijk bloedsuikerpieken verminderen en insulinegevoeligheid verhogen. Hierdoor worden de suikers die je eet omgezet in gelijkmatigere en langdurige energie. Het is dan ook niet gek dat kaneel zo lekker smaakt bij allerlei zoetigheden.

De tegenhanger, “Cassia kaneel”, heeft een scherpere en bitterdere smaak en is een stuk goedkoper.  Deze kaneel, standaard bij ons in Nederland, bevat relatief veel “coumarine” - een stof die bij hoge dosissen schadelijk is voor je lever, nieren en longen.

Vandaar dat wij liever iets meer investeren en kiezen voor de kwalitatief hoogstaande Ceylon kaneel. 

Keltisch zeezout – het “oer” mineraalsupplement

Het laatste whole food op de ingrediëntenlijst is Keltisch Zeezout. Wat wij “zout” noemen komt van de smaak van het mineraal “natrium”. Het standaard tafelzout en keukenzout bestaat dan ook uit puur natrium en we weten allemaal dat te veel zout (te veel natrium) slecht is voor je bloeddruk, hart en botten.

Toch is natrium ook een essentieel mineraal voor ons lichaam. Het mooie van Keltisch zeezout is dat het naast natrium ook sporen bevat van zo’n 70 andere mineralen, zoals magnesium, calcium en kalium. Daardoor heeft het een complexere smaak dan “puur zout”, waardoor je er minder van nodig hebt om je maaltijd op smaak te brengen, en draagt het ook nog eens bij aan je dagelijkse mineraal benodigdheden.

80% Donkere Chocolade – zacht, smeuïg én gezond

Zoals we eerder schreven is chocolade geen whole food, het is immers bewerkt uit meerdere ingrediënten. Maar de cacaomassa, cacaoboter en vanillestokjes uit onze chocolade hebben waardevolle eigenschappen.

Cacao zit vol antioxidanten en is het plantaardige product met de hoogste concentratie magnesium – een mineraal waar we in het standaard Westerse dieet te weinig van binnenkrijgen. Bovendien bevat cacao een hoop gezonde vetten, waardoor chocola die lekkere smeuïge smaak krijgt, en is het rijk aan eiwitten. Daarnaast bevat cacao theobromine en cafeïne, deze stoffen maken je alert en hebben een positief effect op je humeur.

Vanille kennen we voornamelijk als lekkere smaakmaker bij alles wat zoet is. Maar “echte” vanille (en dus niet vanillearoma) heeft ook bijzondere eigenschappen. Het is namelijk een natuurlijke ontstekingsremmer, beschermt je zenuwstelsel en draagt net als cacao bij aan een goed humeur.

En de rietsuiker in de chocola? Dit kleine beetje nemen we hier op de koop toe, want met 9% eiwitten en de heerlijke combinatie met amandel en hazelnoot geeft deze chocola de Endurance een heerlijke cheat flavor die onderaan de streep hartstikke gezond is.

Welke Whole Foods zitten er in de Endurance Rawnola?

Naast de bovenstaande ingrediënten bevat de Endurance rawnola ook nog pompoenpitten, rozijnen, kokosolie en cacao nibs – dat is nog meer van het superfood cacao maar dan met extra crunch! De rawnola bevat ook veel meer haver en andere verhoudingen van de overige ingrediënten zodat je niet een reep maar een mueslistructuur met fudgy stukjes krijgt.

Endurance rawnola bowl

Geroosterde pompoenpitten – eiwitbommen met nitraat

Net zoals de meeste noten, pitten en zaden zitten pompoenpitten ook vol gezonde vetten, eiwitten (30%!) en vezels. Bovendien zijn ze rijk aan magnesium, zink, ijzer en koper. En alsof dat nog niet genoeg is: ze bevatten ook nog eens een hoop “nitraat”.

Nitraat verwijdt je bloedvaten. Hierdoor krijg je een betere bloedsomloop waardoor je meer zuurstof kunt transporteren. Het resultaat? Snellere warming up, meer energie en een betere conditie tijdens het sporten!

Onze pompoenpitten worden in hun eigen vet geroosterd zodat ze extra smaak en crunch krijgen. Ofwel, de perfecte toevoeging voor een energieke rawnola!

Extra virgin kokosolie – vette energie met voordelen

Kokosolie is een omstreden oliesoort: het ene kamp is superfan van kokosolie en de andere kant zegt dat het hartstikke ongezond is omdat het verzadigde vetten bevat. Dat vraagt dus om wat nuance, want het ligt namelijk vooral aan de soort kokosolie die je eet – “reguliere”, “ontgeurde” of “extra virgin” kokosolie.

Reguliere kokosolie wordt namelijk verhit en verhard om de olie langer houdbaar te maken en ervoor te zorgen dat deze solide blijft bij hogere temperaturen (van nature wordt kokosolie vloeibaar boven ~23°C). Dit is vergelijkbaar met hoe margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën. Echter zorgt dit er net als bij margarine voor dat een deel van de vetten omgezet wordt in transvetten – en deze transvetten bevorderen ontstekingen en laten je sloom voelen (denk maar eens aan hoe je je voelt na het eten van super processed foods).

Voor het ontgeuren van kokosolie wordt de kokos in de zon gelegd zodat de geur met de warmte los komt. Het probleem hiervan is dat de kokos al begint te oxideren (denk aan “roesten”) voordat de olie eruit wordt geperst. Ontgeurde kokosolie is altijd een “reguliere” kokosolie en is dus dubbel slecht voor je gezondheid.

En dan is er “extra virgin” kokosolie. Deze term ken je waarschijnlijk van olijfolie en het betekent dat de olie koudgeperst en onbewerkt is. Zo ontstaan er geen transvetten en oxideert de kokos niet. Op deze manier kun je volop genieten van de voordelen van kokosolie.

Kokosolie bevat namelijk een hoop MCT (medium-chain-triglyceriden) vetten. Deze middellange vetketens verteren snel omdat je lever ze direct kan omzetten in “ketonen”. Ketonen zijn een alternatieve energiebron voor suiker. Je lichaam gebruikt ze tijdens lage intensiteit sporten zoals joggen, hiken en fietsen, en ook als je in ketose bent door (intermittent) vasten of een keto dieet.

Daarnaast bestaat meer dan 50% van het verzadigde vet in kokosolie uit “laurinezuur”. Dit vetzuur zit ook in moedermelk en is schimmel- en bacteriedodend en heeft een ontstekingsremmende werking op het lichaam. 

En het “probleem” met verzadigde vetten? Dat probleem wordt gerelativeerd door de snelle opneembaarheid en de lage verteringsbelasting van extra virgin kokosolie. In de rawnola zorgt de kokosolie voor een brokkelig effect en past het qua smaak goed bij de chocolade, amandel en hazelnoot.

Rozijnen – heerlijk zoet én goed voor je gebit

Rozijnen zijn een standaard ingrediënt voor muesli en granola – de zachte zoete smaak gaat namelijk goed samen met noten en granen.

Maar rozijnen bevatten veel fruitsuikers en zijn niet zo vezelrijk als bijvoorbeeld dadels. Dus als je enkel rozijnen eet, leidt dit al gauw tot een energiepiek gevolgd door een suikerdip. Gelukkig heb je dat probleem met onze rawnola’s niet, want met alle whole food ingrediënten heb je een hoop eiwitten, vezels en goede vetten die zorgen voor een gelijkmatige vertering.

Bovendien zijn rozijnen rijk aan antioxidanten en bevatten ze ijzer, calcium en borium (calcium en borium zorgen samen met vitamine D belangrijk voor stevige botten). Daarnaast bevatten rozijnen ook “fytochemicaliën” - deze bestrijden ongewenste bacteriën in je mond die anders tot gaatjes en een slecht gebit kunnen leiden.

Al met al zijn de sultanarozijnen in de Endurance rawnola een heerlijke zoetmaker met een unieke bijdrage aan je gezondheid.

Note: De precieze getallen in dit artikel komen uit de chemische analyses van onze ingrediënten. Verder variëren voedingswaardes van deze natuurlijke ingrediënten van product tot product. Dit hangt namelijk af van de voedingsbodem, in welke staat ze geoogst worden en of ze een goed seizoen hebben gehad.

Jouw winkelwagen

Uw winkelwagen is momenteel leeg.
Klik hier om verder te winkelen.
Bedankt dat je contact met ons hebt opgenomen! We komen snel bij je terug. Bedankt voor het abonneren Bedankt! We laten je weten wanneer deze beschikbaar is! Het maximale aantal items is al toegevoegd Er is nog maar één artikel over om aan de winkelwagen toe te voegen Er zijn nog maar [num_items] items over om aan de winkelwagen toe te voegen