Weiter zum Inhalt

Waarom alle Functional Bites extracten van paddenstoelen bevatten

Paddenstoel poederextracten op witte lepels

Wist je dat mensen en paddenstoelen zo’n 85% RNA en 50% DNA delen? Dat betekent dat paddenstoelen dichter bij mensen en dieren staan dan bij planten. Dat klinkt misschien gek, maar ver terug in onze evolutie zijn we afgesplitst van een gezamenlijke voorouder.

Dat is natuurlijk niet de hoofdreden waarom wij paddenstoelextracten gebruiken. Maar, de gelijkenis verklaart wel waarom ons lichaam zoveel werkzame stoffen uit paddenstoelen zo makkelijk kan opnemen (hoge “biobeschikbaarheid”). Daarom ook vind je paddenstoelen ook terug in meer dan 40% van de farmaceutische middelen (zoals penicilline, immuunonderdrukkers en cholesterolverlagers) en werken ze goed als functionele toevoeging in onze bites.

Maar paddenstoelen hebben nog veel meer interessante eigenschappen. In dit blogartikel bespreken we 4 redenen waarom we kiezen voor paddenstoelextracten als functionele toevoeging in onze bites.

Functionele paddenstoelen combineren 4 unieke eigenschappen:

  1. Adaptogenen helpen het lichaam stress reguleren
  2. Immunomodulatoren optimaliseren de werking van het immuunsysteem
  3. Bètaglucanen activeren kankerbestrijdende moleculen
  4. Terpenen beschermen tegen invasieve bacteriën en virussen

Hoe helpen adaptogenen stress reguleren?

Functionele paddenstoelen zoals Cordyceps, Lion’s mane en Reishi zijn wat je noemt “adaptogenen”. Adaptogenen zijn stoffen uit de natuur en zoals de naam al verklapt zijn ze “adaptief”. Dat betekent dat ze niet-specifiek werken, maar dat ze hun werking aanpassen – “adapteren” – aan wat je lichaam op dat moment behoefte aan heeft.

Zo heeft de Reishi paddenstoel bijvoorbeeld stoffen die balans in je hormoonstelsel stimuleren. Dat betekent dat bij mensen die zich gestrest voelen, reishi zal helpen om het cortisolgehalte (stresshormoon) te verlagen. Bij mensen die juist te laag in de energie zitten zal Reishi de afgifte van cortisol juist stimuleren.

Cortisol wordt vaak als negatief gezien. Toch is het een essentieel hormoon, het helpt dempt het de negatieve effecten van adrenaline, helpt je wakker worden in de ochtend en houdt je energiek tijdens het sporten.

 

Reishi Mushroom and mushroom powder in bowl with reishi cartoon character

 

Adaptogenen zorgen dus voor balans in het lichaam. Het ene moment beschermen ze je tegen overmatige stress – zowel fysiek als mentaal en het andere moment helpen ze bij een tekort aan energie, afhankelijk van de staat waar je je in bevindt. Omdat het effect van adaptogenen dus niet eenduidig is, werken ze ook niet verslavend maar dragen ze bij iedereen op hun eigen manier bij aan het optimaliseren van de lichamelijke functies.

Hoe werken immunomodulatoren?

Een andere manier waarop adaptogene paddenstoelen balans stimuleren is door het inzetten van "immunomodulator" stoffen. Ook hier verklapt de naam hun werking al: ze helpen met het “moduleren” van je immuunsysteem. Zo wakkeren ze je immuunsysteem aan wanneer dit verzwakt is door ziekte of stress en ze helpen om een overactief immuunsysteem (dat bijvoorbeeld het eigen lichaam aanvalt) te kalmeren.

Let op: de oorzaken van auto-immuunziekten zijn niet altijd bekend en variëren van persoon tot persoon. Raadpleeg daarom altijd eerst een (natuur)arts voordat je deze stoffen inneemt, want in sommige gevallen kunnen deze stoffen juist symptomen verergeren.

Wat zijn Bètaglucanen?

Betaglucanen zijn polysachariden, ofwel meervoudige (“poly”) suikers (“sachariden”), beter bekend als “complexe” of “langzame” koolhydraten. Die immunomodulator eigenschappen waar je hierboven over las worden veelal toegeschreven aan de specifieke bètaglucanen in functionele paddenstoelen.

Daarnaast kunnen ze de aanmaak van immuunstamcellen in het beenmerg bevorderen en witte bloedcellen helpen om kankerbestrijdende moleculen zoals NK-cellen (“Natural Killer” cellen) te activeren.

Bètaglucanen komen weliswaar ook voor in andere voedingsmiddelen zoals haver, spelt en gerst, maar de concentratie en opneembaarheid van bètaglucanen uit paddenstoelen is vele malen hoger. Bovendien gebruiken wij ook niet gewone gedroogde paddenstoelpoeders, maar paddenstoelpoederextracten. Deze extracten bestaan voor minstens 30% uit bètaglucanen  dat is tot wel 10x(!) zoveel als gewone paddenstoelpoeders.

Wat zijn terpenen?

Terpenen zijn de smaak- en geurstoffen van de natuur. Als je planten en paddenstoelen ruikt en proeft, dan krijg je een hoop verschillende terpenen binnen.

Sommige van deze terpenen hebben bijzondere eigenschappen. Dat zijn bijvoorbeeld de terpenen die lavendel en cannabis een rustgevende werking geven, die eucalyptus helpen de ontstekingsreactie bij verkoudheid te moduleren en die Reishi in staat stellen de balans in je hormoonstelsel te bevorderen.

Reishi mushroom growing in the wild

Daarnaast kunnen terpenen helpen bij het voorkomen van infecties door invasieve bacteriën en virussen te doden. Het mooie van terpenen is dat ze de natuurlijk ontstekingsreactie van je lichaam kunnen ondersteunen zonder overtollige inflammatie (ontsteking) in je lichaam achter te laten.

Familievrienden

Dus, los van dat paddenstoelen en wij in een ver verleden familie van elkaar waren, zijn het deze bijzondere eigenschappen waarom we kiezen voor paddenstoelextracten in onze bites. Benieuwd naar de vele toepassingen van de functionele paddenstoelen die wij gebruiken? Lees verder bij Meet the Heroes.

Dein Einkaufswagen

Ihr Einkaufswagen ist derzeit leer.
/de/collections/all
'>Klicken Sie hier, um den Einkauf fortzusetzen .
Danke, dass Sie uns kontaktiert haben! Wir melden uns bald bei Ihnen. Danke fürs Abonnieren Danke schön! Wir informieren Sie, sobald es verfügbar ist! Die maximale Anzahl von Artikeln wurde bereits hinzugefügt Es muss nur noch ein Artikel in den Warenkorb gelegt werden Es sind nur noch [num_items] Artikel übrig, die dem Warenkorb hinzugefügt werden können